Workflow-urile (Fluxurile de lucru) standardizate imbunatatesc continuitatea si eficienta proceselor.

Rezultate

  • Imbunatatirea continuitatii proceselor, datorita procedurilor electronice de functionare standardizate
  • Eficienta crescuta odata cu generarea automata a comenzilor de lucru
  • Identificarea rapida si aplicarea procedurilor corective corepunzatoare pentru deviatiile proceselor
  • Capacitatea de raspuns operational mai buna
  • Reducerea semnificativa a timpului de lucru, prin automatizarea pas-cu-pas a proceselor
  • Integrarea efectiva a cunostintelor si expertizei institutionale
 

aplicatie ge apa 3

Descriere si cerinte

Pentru a conecta sistemele SCADA, sistemele de management al mentenantei calculatoarelor (CMMS) si sistemele de management al documentelor (DMS), precum si pentru a standardiza procedurile workflow in vederea reducerii pierderilor cunostintelor institutionale datorita pensionarii fortei de munca, Departamentul lucrariilor publice din orasul Waterford (DPW) a implementat software-ul de management al proceselor de lucru Proficy Workflow de la GE Intelligent Plarforms.

Localizat in centrul districtului Oakland , Michigan, orasul Waterford este cunoscut ca un Lakeland Paradise pentru cele 34 de lacuri ale sale care inconjoara zona si care ocupa 91 km2. Peste 71.700 rezidenti ai orasului Waterford se bazeaza pe DPW pentru serviciile zilnice pe care le ofera. Activele DPW-ului cuprinde 580 km de apa propriu-zisa si adaosuri si o intreaga infrastructura de canalizare a apei care depaseste 80.000 functii si care necesita mentenanta si comenzi de lucru.

Provocari pentru Waterford

Precum multe alte orase asemanatoare din stat, orasul Waterford a pierdut un numar semnificativ de personal al DPW; unii anagajati cu mai mult de 30 de ani de experienta in apa si tratarea apei s-au pensionat.

„Am cautat o solutie care sa conecteze in timp real datele operationale din sistemul nostru SCADA la CMMS si DMS pentru a crea in mod automat procedurile de functionare standard, precum si comenzile de lucru, atunci cand sunt indeplinite conditiile definite de procedurile workflow-ului”, a spus Bill Fritz, P.E., Director al Lucrariilor Publice, Waterford. „Cu ajutorul transmiterii neintrerupte si in timp real a datelor operationale aflate in sistemul SCADA, prin procedurile workflow definite, sistemul identifica automat anomaliile in functionare si creaza o procedura electronica de operare standard (eSOP), precum si comenzi de lucru pentru a asigura corectia corespunzatoare in timp util”.

Fritz a mai adaugat ca eSOP-urile ofera si beneficii de „preluare a celor mai bune metode institutionale si profesionale pentru rezolvarea problemei, care ajuta semnificativ deoarece forta de munca se pensioneaza si astfel devine mai putin experimentata”, a spus.

„Un aspect cheie a proiectului a fost obtinerea procedurilor de operare standardizate intr-un format in care personalul de pe teren ai DPW care poate nu sunt familiarizati cu sistemul sa poata urma pasii necesari pentru a corecta problema”, a mai declarat Fritz. In prezent, in orice moment in care are loc un eveniment, angajatii DPW repartizati pe aceasta zona sunt prezenti cu o lista de instructiuni pas-cu-pas despre modul in care se rezolva problema. Deoarece procesul este electronic, acesta preia si inregistreaza procesul pentru referinte si evaluari viitoare.

Pentru Fritz, Workflow asigura o solutie „middleware” care lucreaza in legatura cu Proficy HMI/SCADA-iFIX si Proficy Historian – sistemul SCADA al orasului Waterford si Azteca Cityworks – CMMS-ul orasului Waterford. Integrarea acestor sisteme impreuna a fost cea mai importanta imbunatatire operationala asigurand o legatura cruciala intre platformele SCADA si CMMS, a spus Fritz.

Abordare proactiva cu procese definite

Conectarea acestor platforme asigura un beneficiu de generare automata a comenzii de lucru, bazata pe datele SCADA, care este inregistrata automat in Workflow. Inaintea instalarii Workflow-ului, angajatii DPW trebuiau sa verifice manual datele operationale pentru a determina conditiile care pot prezenta o problema si pe care sistemul de alarmare nu a detectat-o. Odata identificate, comenzile de lucru ar trebui sa fie generate cu un eSOP foarte mic, daca exista, pentru a corecta problema. Cu Workflow, datele SCADA sunt monitorizate continuu, iar cand are loc o deviatie sunt create automat comenzi de lucru si workflow-ul corespunzator, economisindu-se ore valoroase pentru angajati.

Utilizand date SCADA in timp real si Workflow, Fritz a spus ca personalul DPW este incurajat sa se concentreze pe rezolvarea problemelor operationale si cauza lor, in loc de identificarea problemei si/sau a cauzei, deoarece acesta este modul in care s-a lucrat mereu.

„Evenimentele definite sunt marcate automat si continuu, fortand personalul DPW sa le rezolve mereu in timp util.” a declarat Fritz. „Daca ai o statie de pompare a canalelor de colectare pentru apele uzate cu multiple pompe si una este pornita mai mult timp decat celelalte, trebuie sa fii mai intai avertizat de ceea ce se intampla si apoi sa te intrebi ‚De ce’. Workflow face acest lucru si creaza automat un eSOP si o comanda de lucru pentru a corecta problema. Acelasi lucru este valabil si pentru timpul de functionare a pompelor si mentenanta necesara a acestora atunci cand ele ating un prag de mentenanta in rulare. Acest sistem ne demonstreaza ca noi nativ suntem proactivi, si nu reactivi.”

Implementarea solutiei

DPW a implementat Proficy Workflow pentru a adauga departamentului abilitatea de a aplica logica valorilor SCADA in generarea comenzilor de lucru, de a realiza eSOP si pentru a crea forme de inspectie pentru colectarea datelor.

Proiectul avut trei tinte:

  1. Integrarea SCADA cu Cityworks, prin utilizarea comenzilor de lucru API de la Cityworks.
  2. Realizarea eSOP-urilor, pentru a asigura o metoda de documentare corespunzatoare a procesului si pentru a tranfera cunostintelor institutionale.
  3. Asigurarea generarii automate de sarcini, prin crearea unei componente workflow pentru SCADA

Proiectul a fost impartit in 2 faze: prima, care s-a concentrat pe automatizarea workflow-urilor declansate de 2 incidente – acela bazat pe datele venite de la sistemul SCADA, precum pornirea/oprirea/timpul de functionare a pompelor, si evenimente precum inspectiile statiei de canalizare a apei uzate care au legatura cu activitati specifice sau functioneaza dupa un program regulat, de exemplu in fiecare saptamana.

Faza doi a proiectului include integrarea DMS-ului existent in DPW, care ofera pesonalului conexiuni unitare catre documente, scheme, acorduri, manuale etc., ce sunt arhivate si utilizate pentru a dezvolta workflow-uri aditionale.

 

aplicatie ge apa 1

Workflow-urile pot presupune si sarcini de baza precum cererea unui operator de a verifica
nivelele din bazine la fiecare ora, de a administra intregul proces de productie, de a organiza
transformarile de date intre ERP si MES.

 

 

Administrarea prin exceptie

Administrarea prin exceptie permite DPW-ului sa actioneaza rapid bazandu-se pe datele culese in timp real si utilizand evenimentele bazate pe conditii pentru a determina automat de care actiune este nevoie.

Integrarea Workflow-ului include crearea a 4 componente principale – modelul echipamentului, evenimentele, template-ul Workflow-ului si programele. Crearea si utilizarea acestor componente creaza un workflow comandat de proces pentru adminstrarea prin exceptie.

Initial, DPW-ul si-a modelat sistemul in Workflow prin conectarea tag-urilor aflate in baze de date relevante din sistemul SCADA. Acesta permite datelor sa treaca in timp real de la SCADA la workflow-urile definite.

Un eveniment declansator a fost atunci creat pentru a initia un workflow definit bazat pe expresii conditionale sau factori bazati pe timp.

Evenimentele bazate pe conditii utilizeaza valorile tag-urilor iFIX transferate in timp real, precum pornirile si opririle pompelor, timpii de functionare ai acestora, cresterea nivelului de apa sau scadarea in afara intervalului definit, modificarea in proces etc. Aceste evenimente utilizeaza valorile stocate in configurarea echipamentului in vederea evaluarii expresiilor, pentru a determina automat care actiune trebuie declansata.

Cu ajutorul logicii bazate pe conditii, evenimentele pot fi declansate in functie de multiple seturi de criterii ce pot varia de la sub-set la categorii intregi; criterii ce trebuie sa fie indeplinite pentru ca un workflow sa fie declansat. Expresiile logice pot fi, de asemenea, proiectate sa evalueze criteriul definit in procesul Workflow, de exemplu un alt criteriu care deja ruleaza pentru acelasi eveniment.

Alt tip de eveniment declansator este timpul. Evenimentele bazate pe timp utilizeaza expresia data/timp pentru a determina cand un eveniment ar trebui declansat, precum inspectiile statiei de canalizare a apelor uzate la intervale de timp stabilite, de exemplu o data la 2 saptamani.

 

aplicatie ge apa 2
De obicei, Proficy Workflow nu necesita resurse IT, iar utilizatorii autorizati pot face modificari
in sistemul de management al procesului de lucru pentru a creste repede productia.

 

Procese automatizate

Urmatorul pas a fost crearea template-urilor pentru Workflow care contin procedurile si pasii pe care trebuie sa ii urmeze personalul DPW pentru a completa workflow-ul. Procedurile si pasii pot fi executati automat, precum pornirea sau oprirea pompelor, sau manual, prin interventia utilizatorului. Aceste proceduri si pasi pot fi modificati de catre programatorii workflow-ului, iar serviciile pot fi adaugate de catre administrator pentru a rafina procesul.

In final, programele sunt create prin definirea activitatilor bazate pe timp in template-ul Workflow-ului, daca este necesar.

Cand un workflow este declansat, un email este trimis catre personalul DPW corespunzator pentru a-i alerta asupra workflow-ului si pentru a-i oferi comanda de lucru, daca este definit pentru a fi generata automat. Personalul DPW poate apoi incepe sa proceseze workflow-ul si sa vizualizeze toate detaliile incorporate.

Datele SCADA in timp real referitoare la workflow pot fi, de asemenea, afisate pentru a ajuta personalul DPW in rezolvarea evenimentelor, precum si eSOP-uri specifice si documente (manuale operationale etc.).

eSOP-urile creaza pasii pentru rezolvarea problemei intr-un format numeric si prezinta un camp de comentarii pentru ca operatorul sa poata introduce informatii. Pasii ghideaza utilizatorii pentru rezolvarea problemei, dar are si timp de expirare. Daca un pas nu este finalizat intr-un anumit interval de timp, pot avea loc procese de raportare, precum notificari de supraveghere.

In orice moment, personalul DPW poate obtine o lista a workflow-urilor finalizate si sa verifice o arhiva workflow pentru a vizualiza detaliile lor. Managerii pot dezvolta workflow-uri bazate pe functiile grupului lor. De asemenea, ei pot delega lucrul si pot vizualiza starea operatiunilor, prin vizualizarea workflow-urilor in asteptare.

Cresterea eficientei

In viitor, personalul DPW va proiecta workflow-uri care sa asiste automatizarea mentenantei predictive a echipamentelor precum pompele. Exemplele includ mentenanta in functie de timpul de functionare a pompelor, precum ungerea rulmentilor si inspectia sigiilor. In locul sperarii ca personalul DPW va efectua aceasta mentenanta critica odata cu timpul de functionare recomandat de producator, un workflow poate fi creat automat si va genera o comanda de lucru pentru a asigura ca acest lucru este realizat.

„Workflow este mai mult despre potentialul sau de a face orice. Daca ai un proces operational, acesta poate in mod sigur beneficia de un worflow proiectat sa monitorizeze diverse si abstracte functionalitati, care sa asigure functionare corecta si eficienta. Fara indoiala ca necesita multa munca pentru a-l dezvolta, dar atunci cand este finalizat, sunt reduse sute de ore ale personalului si asigura functionare efectiva si continua a aplicatiei tale”, a declarat Fritz.

font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 10pt; border=