Descriere si cerinte

Beneficiarul acestei lucrari, AEPCO (Arizona Electric Power Cooperative), o corporatie din Arizona (SUA), a dorit ca ecranele interfetei HMI existenta sa fie pastrate, dar trecute intr-un sistem SCADA modern, pentru realizarea unor aplicatii usor de folosit. Intregul proiect ce a fost elaborat s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, asa ca el a fost impartit in mai multe etape deoarece intreruperea intregii activitati nu era posibila. In momentul de fata solutia oferita monitorizeaza aproape toate facilitatile de productie ale energiei electrice, incluzand aici instalatiile de ardere pe baza de carbuni, instalatii de tratare a apei, managementul puturilor din care se extrage o parte din apa necesara, controlul turbinelor si al boilerelor, precum si aplicatia de securitate a facilitatii. Folosind acest sistem bine pus la punct, in acest moment un numar foarte mic de oameni asigura un timp de functionare considerabil cu un efort minim.

Implementarea solutiei

Primul upgrade a avut loc in anul 1994 in zona de tratare a apei, acesta realizandu-se doar prin implementarea in sistem a solutiei Proficy HMI/SCADA iFIX, PLC-urile ramanand practic aceleasi pe parcursul anilor. Folosind aceasta metoda au fost facute economii importante in zona hardware, o mai mare importanta dandu-se interfetei de utilizare si capabilitatilor de tip remote. Avand o arhitectura deschisa si scalabila ce suporta o multime de produse realizate de furnizori diversi, iFIX este solutia ideala de a integra toate aceste produse intr-un singur proiect.

Automatizarea turbinelor a fost poate cea mai dificila parte a acestui proiect intrucat 3 din cele 4 turbine erau controlate folosind o tehnologie invechita, ce nu oferea multe tipuri de conectivitate. Folosind insa iFIX, inginerii responsabili cu acest proiect au scris propriile drivere pentru controlul automat de la distanta al turbinelor, fara a mai fi nevoie de un RTU (Remote Terminal Unit).

Energie

Prin intermediul iFIX sunt monitorizati parametri foarte diversi, incepand de la datele legate de ultima ploaie, pana la numarul de vizitatori, iar orice eveniment poate declansa o alarma. Punerea la dispozitie a tuturor aceste date folosind browsere web, terminale amplasate in zonele de interes, dar si prin e-mail catre zona de management al companiei, este facuta prin intermediul Proficy Webspace si Proficy Real-Time Information Portal. ce poate fi vizualizata pe un browser web, pe un terminal amplasat intr-o zona de interes. 

Accesul in toate zonele este atent monitorizat, astfel incat fiecare cititor de carduri este legat la iFIX, iar atunci cand cineva trece dintr-o zona in alta, ii este facuta o fotografie, iar datele sunt stocate in baza de date industriala Proficy Historian. AEPCO are instalate 3 servere Proficy Historian, ce arhiveaza pana la 40.000 de date provenite din sistemul SCADA.

Rezultate

Prin intermediul solutiilor de la General Electric – Intelligent Platforms s-a realizat o automatizare treptata, completa, fara a inlocui vechile echipamente cu unele de ultima generatie, dovedind prin acest fapt o mare capabilitate de adaptare a acestor sisteme pentru a obtine performante maxime cu costuri minime. Folosind acest sistem bine pus la punct, in acest moment un numar foarte mic de oameni asigura un timp de functionare considerabil, cu un efort minim.

Sistemul este de asemenea foarte versatil, permitand adaugarea sau scoaterea rapoartelor, pentru a fi in acord cu desele schimbari in reglementari.