IMPERIAL ELECTRIC, integrator de sistem pentru General Electric-Intelligent Platforms (fosta GE-Fanuc) în România, îşi informează clienţi asupra familiei de soluţii software Proficy pentru aplicaţii de tip SCADA si Management al Operaţiunilor, susţinând o serie de seminarii intitulate “GE-IP Technology Day”.

Cel de-al V-lea seminar s-a desfăşura în data de 31 ianuarie 2012 la sediul firmei IMPERIAL ELECTRIC, str. Camil Ressu, nr. 27B, sector 3, Bucureşti şi are scopul de a  prezenta avantajele şi funcţionalitatea produselor software din familia Proficy destinate aplicaţiilor HMI/SCADA, precum şi Managementului Operaţiunilor.

Deoarece familia Proficy conţine o mare varietate de produse, s-au ales 4 tipuri de software-uri pentru exemplificarea funcţionalităţilor şi a avantajelor utilizării în diverse domenii. Astfel, prezentarea principalelor caracteristici a 3 dintre software-urile Proficy (Proficy iFIX, Proficy Cimplicity si Proficy Historian) a fost susţinută de dl. Alexandru Marinică, Inginer de Aplicaţii; iar cea de-a doua parte a seminarului în care s-au prezentat caracteristicile unui tip de software – Real Time Information Portal - şi avantajele unui serviciu de suporta tehnic oferit de General Electric - Global Care - a fost sustinută de dl. Alexandru Văduva, Inginer de Aplicaţii.

P1310005 1
Fig. 1. Prezentator Alexandru
Văduva

Principalul motiv după care s-au ales aceste 4 soluţii sunt statisticile oferite de GE-IP din care reiese faptul că ele sunt cel mai des utilizate în această parte a Europei. Aceste software-uri sunt: Proficy iFix şi Proficy Cimplicity - destinate aplicaţiilor HMI/SCADA şi Proficy Historian şi Real-Time Information Portal - destinate aplicaţiilor de Management al Operaţiunilor. Pentru a înţelege ce înseamnă software-urile Proficy, iată o scurtă descriere a celor 4 produse alese:
  • Proficy iFIX – Este un software HMI/SCADA care colectează – analizează - distribuie date de producţie din întreaga întreprindere şi oferă un motor SCADA robust, un set bogat de opţiuni de conectare, o arhitectură deschisă şi un model de reţea distribuită şi scalabilă.
  • Proficy CIMPLICITY - Este o soluţie de vizualizare şi control de tip client/server, care ajută la vizualizarea operaţiunilor, efectuarea supravegherii proceselor automatizate şi oferă informaţii valide către aplicaţii analitice de nivel înalt.
  • Proficy Historian - Este o bază de date performantă care include informaţii la nivel de fabrică şi care colectează, arhivează şi distribuie volume mari de informaţii în timp real cu o viteză mare de transmisie.
  • Proficy Real-Time Information Portal - Este o aplicaţie industrială inteligentă, de tip client web, care permite obţinerea unei perspective asupra afacerii vizualizând toate informaţiile din întreprindere în timp real.

P1310007 1
Fig.2. Prezentator Alexandru Marinică

În partea practică a seminarului, participanţii au avut oportunitatea de a interacţiona direct cu software-urile Proficy prin intermediul unui workshop. Invitatii dispun de o platforma si de indrumarea instructorului pentru a realiza o aplicatie SCADA si pentru a arhiva datele aferente sistemului fizic descris anterior. Aplicatia propusa de noi este compusa din: un echipament de control cu intrari analogice, precum si I/O digitale (ioLogik E-2242), prin intermediul caruia se achizitioneaza date de la un senzor de temperatura. Cu ajutorul acestora se poate realiza o parte de control automat prin comandarea unei iesiri digitale la care este conectat un ventilator. Procesul automat consta in mentinerea intre anumite limite (ex. 31-34 grC) a temperaturii de la nivelul senzorului prin utilizarea unei surse de caldura (ex. calorifer) si a ventilatorului. Scopul workshopului este de a familiariza invitatii cu mediul aplicatiilor din familia Proficy. Produsele utilizate sunt: Proficy iFIX si Historian.

P1310008 1
Fig. 3. Workshop

Seminarul are caracter tehnic şi se adresează atât proiectanţilor, integratorilor de sistem, tehnicienilor automatişti, cât şi beneficiarilor finali. IMPERIAL ELECTRIC vă invită să vă manifestaţi dorinţa de a participa la urmatoarele seminarii contactându-ne la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.